Jaké změny přinesl konsolidační balíček č. 349/2023 Sb. s účinností od 1.1.2024 v zákoně o DPH?

04.01.2024 14:11

Změna zákona o DPH je uvedena v části 36 konsolidačního balíčku.

Ale pozor, máme opět přílepky k jiným zákonům, kde budou také změny některých ustanovení zákona o DPH. Uvedu na svých webinářích.

Co nového je v oblasti změn sazeb daně? Základním ustanovením je opět § 47 zákona o DPH a přílohy k zákonu.

  Od 1.1.2024 jsou v § 47 Sazby daně

uvedeny nově jen dvě sazby daně:

 – základní 21 %,

 - snížená 12 %.

Zboží: v základní sazbě daně 21 %, pokud zákon nestanoví jinak.

  U zboží v příloze P3 + teplo a chlad-snížená sazba 12 %.

Služby: v základní sazbě daně 21 %.  Pokud zákon nestanoví jinak.

Jinak stanoví například v § 48 – stavební a montážní práce na dokončené stavbě pro bydlení (12 %).

U služeb v příloze P 2 – snížená sazba 12 %

 Zrušeny přílohy 2a a 3a – kde byla druhá snížená sazba (10%)

§ 47/6 : elektronicky poskytované služby - snížená sazba 12 % tj.

 - u elektronicky poskytovaných služeb, které spočívají v poskytnutí novin, časopisů a periodik pokud budou obsaženy na hmotném nosiči, včetně jejich zpřístupnění v rámci veřejných knihovnických a informačních nebo dalších služeb  ….

§ 47/7: stále platí, že u dodání nebo pořízení zboží z jiného členského státu, která obsahují zboží v různých sazbách daně, uplatní se základní sazba daně 21 %.   

V § 47 odst. 8: Dovoz uměleckých děl a sběratelských předmětů

(uvedeny v příloze P4, např. dovoz do galerií) zde se uplatní základní sazba 21 %.

Novela zákona o DPH doplnila do § 63 Plnění osvobozená od daně s nárokem na odpočet daně v odst. 1 další písmeno l) které zní:

„l) dodání knihy a poskytnutí obdobné služby ( § 71i)“

Tudíž zákon osvobozuje dodání knih a obdobné služby od daně s nárokem na odpočet daně. Zákon upřesňuje, na jaké knihy a další obdobné služby se toto osvobození vztahuje v § 71i:

§ 71i Osvobození od daně při dodání knihy a poskytnutí obdobné služby

„(1) Knihou se pro účely daně z přidané hodnoty rozumí kniha, obrázková kniha, předloha ke kreslení, omalovánka, brožura, hudebnina nebo kartografický výrobek, včetně zvukového záznamu přednesu jejich obsahu, pokud se jedná o zboží,

a) které je uvedeno pod kódem nomenklatury celního sazebníku, ve znění platném k 1. lednu 2018, v čísle 4901, 4903 až 4905, 4911 nebo 8523,

b) u kterého reklama podle zákona upravujícího regulaci reklamy nepředstavuje více než 50 % jeho obsahu a

c) které výlučně nebo převážně nesestává z hudebního zvukového nebo audiovizuálního obsahu.

(2) Službou obdobnou dodání knihy se pro účely daně z přidané hodnoty rozumí

a) elektronicky poskytovaná služba spočívající v poskytnutí knihy, jejíž dodání by bylo osvobozeno od daně, pokud by byla obsažena na hmotném nosiči, včetně jejího zpřístupnění v rámci veřejných knihovnických a informačních nebo dalších služeb poskytovaných podle knihovního zákona nebo obdobných služeb poskytovaných podle jiného právního předpisu,

b) půjčování nebo nájem knihy, pokud se jedná o veřejné knihovnické a informační nebo další služby poskytované podle knihovního zákona nebo obdobné služby poskytované podle jiného právního předpisu.

(3) Osvobození od daně s nárokem na odpočet daně při dodání knihy se na dodání zboží uplatní, pokud nelze na takové dodání uplatnit osvobození od daně bez nároku na odpočet nebo osvobození od daně s nárokem na odpočet podle § 64, 66 anebo § 71h. „

 

Komentář k § 71i  : Nově se na část tiskovin, které byly doposud obsaženy v druhé snížené sazbě daně z přidané hodnoty, bude uplatňovat osvobození od daně s nárokem na odpočet daně, a to v souladu s čl. 98 bodem 2 směrnice o DPH, podle kterého mohou členské státy na vybrané body Přílohy III aplikovat sníženou sazbu daně menší než 5 % nebo osvobození od daně s nárokem na odpočet daně.

Osvobození se tak uplatní při dodání tištěných knih a dalších tiskovin i jejich elektronických verzí a poskytnutí souvisejících služeb, které jsou definovány jako knihy a služby obdobné dodání knih.

Osvobození od daně se vztahuje na takové materiály, které jsou obsaženy na jakémkoli hmotném nosiči (např. papír, CD, DVD).

Podle odst.  2 osvobození od daně se též uplatní při poskytnutí služeb obdobných dodání knih. Těmito službami se rozumí elektronicky poskytovaná služba spočívající v poskytnutí knihy   včetně zvukového záznamu přednesu jejího obsahu, jejíž dodání by bylo osvobozeno od daně, pokud by byla obsažena na hmotném nosiči, včetně jejího zpřístupnění v rámci veřejných knihovnických a informačních nebo dalších služeb poskytovaných podle knihovního zákona nebo obdobných služeb poskytovaných podle jiného právního předpisu. Může se tak jednat o materiály určené ke stažení [download] nebo zasílané prostřednictvím elektronické pošty, ale i o materiály zpřístupněné ke čtení on-line [streamované].

Osvobození od daně se neuplatní na hmotný nosič obsahující převážně hudební záznam nebo audiovizuální záznam (hudební koncerty, filmy)

Příklad 1: Jaký režim má dodání audioknih, e-booků a jaký   dodání hudby na hmotném nosiči?

Řešení:  Audioknihy , e-booky, podléhají osvobození od daně s NNO.

Plátce uvádí toto dodání na ř. 26 DAP.  Dodání hudby a filmů na hmotném nosiči podléhá základní sazbě daně 21 %. Plátce uvádí na ř. 1 DAP.

Osvobozené od daně je též půjčování nebo nájem knihy, pokud se jedná o veřejné knihovnické a informační nebo další služby poskytované podle knihovního zákona nebo obdobné služby poskytované podle jiného právního předpisu.

Obdobnými službami poskytovanými podle jiného právního předpisu se v tomto případě rozumí služby, které mají materiálně stejný obsah. jako veřejné knihovnické a informační nebo další služby podle knihovního zákona, tedy elektronické zpřístupňování výše uvedených dokumentů.

 Jiným právním předpisem může být například zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, nebo zákon č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů

Osvobození při dodání knih a poskytnutí obdobné služby podle § 71i se neuplatní v případě dodání knihy do jiného členského státu či vývozu zboží ale postupuje se dle obecné úpravy v § 64 nebo § 66 a § 71h ZDPH.

 Rovněž tak dodání knih může být na rozdíl od uvedených služeb osvobozeno od daně příkladně podle § 51 ve vazbě na § 62.

Příklad 2:

Mateřská škola definovaná jako osoba povinná k dani dle § 57 odst. 1 poskytuje dle § 57 odst. 2 dodání dětských knih nebo poskytuje služby uskutečněné v rámci výchovy a vzdělávání. Tato plnění jsou osvobozená bez nároku na odpočet daně a poskytovatel uvádí pokud je plátcem na ř. 50 daňového přiznání.

U pořízení zboží (knihy) z jiného členského státu či při dovozu zboží (knihy) se aplikuje obecné pravidlo podle § 65, kdy pořízení zboží (knihy) bude osvobozeno od daně (neboť při jeho dodání plátcem v tuzemsku je toto dodání v každém případě osvobozeno od daně), obdobný princip platí i u dovozu zboží (knihy) podle § 71 odst. 1.

Upozornění: Při prodeji zboží (knihy) na dálku (§ 8 ZDPH) vstupuje hodnota osvobozeného plnění podle § 71i do celkové hodnoty příslušných plnění bez daně podle § 8 odst. 2 písm. c) zákona o dani z přidané hodnoty, dále hodnota osvobozeného plnění vstupuje do obratu podle § 4a odst. 1 písm. b) zákona o dani z přidané hodnoty a rovněž při dodání knihy ve zvláštním režimu podle § 90 se uplatní osvobození od daně.

Upozornění na vedlejší výdaje při dodání knihy a poskytnutí obdobné služby:

Stále platí ustanovení § 36 odst. 4, vedlejší výdaje jako balné, poštovné, doprava, provize vstupuje do celkového základu daně a celé plnění je osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně.

 V přiznání k DPH se pořízení knih z EU nevykazuje

Může se stát, že dodavatel z EU uvede dodání knih v souhrnném hlášení.  Ale dá se vysvětlit.

Antikvariát s knihami – ustanovení § 90 odst. 17 novely ZDPH

Rovněž při dodání knih ve zvláštním režimu podle § 90 ZDPH se uplatní osvobození od daně.

Ustanovení § 90 od 1.1.2024 V § 90 odst. 17 se uvádí, že pokud kniha je zbožím, na které se vztahuje § 90 odst. 1 písm. a) nebo b) zákona o dani z přidané hodnoty, a  jsou splněny všechny další podmínky nutné pro aplikaci tohoto zvláštního režimu (tj. například jsou dodány obchodníkovi na území Evropské unie osobami uvedenými v § 90 odst. 2 písm. a) až e)), pak se také obdobně použije tento režim i u dodání knih. Znamená to například, že podle § 90 odst. 3 zákona o dani z přidané se základ daně (hodnota plnění) stanoví pouze z přirážky, neboť nelze ji snížit o daň z přirážky, když i dodání knih ve zvláštním režimu má být osvobozeno od daně.

  Příklad 3:

Plátce pořídí knihy od občanů za 500 Kč a prodá za 700 Kč.  Marže je 200 Kč a tuto částku uvede v daňovém přiznání (dále jen DAP) na ř. 26.   Započítává se u neplátce do obratu.

Antikvariát: Evidence dle ZDPH

Rovněž tak obchodník s použitými knihami musí podle § 90 odst. 13 ZDPH vést evidenci pro účely daně z přidané hodnoty se zohledněním existence osvobozeného plnění. Obchodník je i v tomto případě povinen vystavit daňový doklad podle § 90 odst. 14 včetně zde požadovaných údajů (neuvede údaj dle § 29 odst. 2 písm. a) zákona o dani z přidané hodnoty, že toto plnění je osvobozeno od daně.

Dotaz: Jaká se použije sazba daně u tiskáren knih a časopisů?

 Odpověď: Tiskárna poskytuje službu tisku knih, součástí služby tisku je použitý papír, mzdy atd. Tiskárna neprodává knihy jako svůj majetek. Obsah knihy je  duševním vlastnictvím autora.

Tiskárna za službu uplatní základní sazbu daně 21 %. Jedině kdyby tyto knihy či jiné tiskoviny účtovala jako zboží a takto prodávala, lze uvažovat o osvobozeném plnění s nárokem na odpočet. Záleží na smluvních ujednáních.

 

Příklad 4

Knihkupec dodává knihy do EU jak osobám povinným k dani, osobám registrovaným k dani, ale také osobám nepovinným k dani – občanům se sídlem v EU. Pokud plátce dodává knihy osobě registrované k dani se sídlem v EU, pak postupuje podle obecného ustanovení § 64 – osvobozené dodání zboží dle splněných podmínek. Pak uvede na ř. 20 DAP a do souhrnného hlášení (SH).

Stejně tak při vývozu do třetí země (§ 66 ZDPH) jde o osvobozené plnění s uvedením v DAP na ř. 22.

Pokud plátce dodává knihy do EU osobě nepovinné k dani, místo plnění stanoví dle § 8 odst. 1 nebo 2 podle limitu 10 000 EUR. Pokud dodání knih je do limitu 10 000 EUR v rámci celé EU, pak uplatní osvobození jako při dodání v tuzemsku.  Pokud limit překročí, místo plnění je v zemi EU a řídí se tamním zákonem.

Ze směrnice 2006/112/ ES o DPH vyplývá, že rovněž § 61 zákona o DPH má přednost před § 71i zákona o DPH, tato plnění tedy budou nadále osvobozená bez nároku na odpočet daně, i když by se jednalo o dodání knihy.

Příklad 5: Organizace zabývající se sociálně-právní ochranou dětí poskytne dětské knihy ústavu pro výchovu a preventivní péči o děti a mládež. Jedná se o plnění podle § 61 písm. b) , plnění osvobozené bez nároku na odpočet daně, plátce uvede dodání knih  na ř. 50 DAP.

V případě poskytnuté úplaty (zálohy) na dodání knih a poskytnutí obdobných služeb do 31. 12. 2023 a vyúčtování při uskutečnění zdanitelného plnění (dodání) po 1. 1. 2024 se v souladu s bodem 1 přechodných ustanovení postupuje obdobně podle § 37a zákona o DPH.

POZOR NA PŘECHODNÁ USTANOVENÍ K § 71i

Přechodná ustanovení

Pokud přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona vznikla povinnost přiznat daň z úplaty přijaté před uskutečněním dodání knihy nebo poskytnutí obdobné služby podle § 71i zákona č. 235/2004 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, postupuje se při uskutečnění takového plnění, které nastalo ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, podle § 37a zákona č. 235/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů, s tím, že postupem pro určení sazby daně a kurzu pro přepočet cizí měny na českou měnu se určí i podmínky pro uplatnění osvobození od daně.

Příklad 6:

 Plátce knihkupec zaplatil zálohu na koupi knih v prosinci 2023 ve výši 3 000 Kč a 300 Kč DPH. Knihy pořídil 20.1.2024 a doplatek činil 1000 Kč, a to již v režimu osvobození od daně s nárokem na odpočet daně

Příklad 7:

Knihkupectví v prosinci 2023 nakoupí zásobu knih na vánoce a to v sazbě 10 % . Tuto daň uplatní v NNO. Do konce prosince z této zásoby prodává knihy za

100 000 Kč + 10 % DPH, kterou odvede.  Uvádí na ř. 1 daňového přiznání a v kontrolním hlášení v oddílu A5.

 V lednu 2024 z uvedených zásoby doprodá zbývající knihy, a to již v režimu osvobození s NNO. (uplatněný NNO v roce 2023 mu zůstává). Prodej knih již osvobozený od DPH s NNO v roce 2024 uvede na ř. 26 DAP – pouze hodnotu prodaných knih.

Příklad 8:

Plátce zaplatil zálohu na knihy s ekonomickou tematikou a publikaci k zákonům v roce 2023 ve výši 1 100Kč vč. DPH a v roce 2024 při převzetí byla cena 900 Kč plus platná sazba daně, ale rozdíl mezi zálohou a konečnou cenou je záporný, tedy bude vráceno 100 Kč plus původní platná sazba daně 10 %. (10 Kč)

Upozornění:

 Hodnota osvobozeného plnění (s NNO) vstupuje osobě povinné k dani do obratu podle § 4a odst. 1 písm. b) zákona o DPH.

 Služby, které od 1.1.2024 podléhají základní sazbě daně 21 %

 Služby, které byly do konce roku 2023 zařazeny  v první  snížené sazbě daně 15 %.

• 38.1 Sběr a přeprava komunálního odpadu.

• 38.2 Příprava k likvidaci a likvidace komunálního odpadu.

• 38.3 Zpracování komunálního odpadu k dalšímu využití; druhotné suroviny.

Ve snížené sazbě daně byl pouze domovní odpad, tj. výlučně odpad vyprodukovaný domácností. Protože v řadě domů, bytových domů, ve kterých jsou i podnikatelské provozovny, kanceláře atd., nelze domovní odpad odlišit od odpadu z kanceláří a jiných provozoven, došlo pro zjednodušení administrativy k zařazení této položky do základní sazby daně 21 %.

Poplatek za komunální odpad vybíraný veřejnoprávním subjektem v rámci výkonu veřejné správy, není předmětem daně  

• 51 Letecká hromadná pravidelná doprava cestujících a jejich zavazadel (myšleno v rámci tuzemské dopravy)

Mezinárodní letecká doprava je dle § 70 ZDPH   osvobozena od daně nárokem na odpočet daně.

• 90 Služby autorů a výkonných umělců, pokud se nejedná o poskytnutí oprávnění k výkonu práva dílo nebo umělecký výkon užít a mimo služby nezávislých novinářů, nezávislých modelů a modelek.

Tyto služby nemají charakter sociálního ani zdravotního charakteru, z tohoto důvodu se při jejich poskytnutí uplatní základní sazba daně.

Fakturace za umělecký výkon fyzickou osobou stejně jako právnickou osobou bude v základní sazbě daně 21 %.

• 81.21.10 Služby čištění vnitřních prostor prováděné v domácnostech.

• 81.22.11 Služby mytí oken prováděné v domácnostech.

Úklidové práce v domácnosti stejně jako úklid společných prostor v bytových domech. Stejně jako v domech společenství vlastníků jednotek.

 Následující služby byly do 31.12.2023 v druhé snížené sazbě 10 % od ledna 2024 jsou v základní sazbě daně 21 %.

• 95.23 Opravy obuvi a kožených výrobků.

• 95.29.11 Opravy a úpravy oděvů a textilních výrobků.

• 95.29.12 Opravy jízdních kol.

• 96.02 Kadeřnické a holičské služby.

Služby uvedené v příloze č. 2 s uplatněním snížené sazby daně 12 %

• 36.00.2 Úprava a rozvod vody prostřednictvím sítí.

• 37 Odvádění a čištění odpadních vod včetně ostatních služeb

souvisejících s těmito činnostmi. / vodné/

• 49 Pozemní hromadná doprava osob a jejich zavazadel; osobní doprava lyžařskými vleky.

(již se neváže na „pravidelnou“ přepravu osob)

Věcnou změnou v oblasti osobní dopravy je rozšíření zdaňování sníženou sazbou daně na příležitostnou osobní silniční dopravu, jejíž vymezení vychází z § 2 odst. 11 zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, čímž dochází v oblasti silniční dopravy k narovnání zdaňování pravidelné a nepravidelné přepravy osob (například autobusová přeprava žáků ze školy do divadla).

Tato doprava doposud byla zatížena základní sazbou daně. Zdaňování této „zájezdové dopravy“ sníženou sazbou daně nicméně nemá vliv na uplatnění  základní sazby daně 21 %  při použití zvláštního režimu pro cestovní službu podle § 89 zákona o dani z přidané hodnoty.

Taxislužby

Snížené sazbě daně   nadále nebude podléhat poskytování služeb taxislužby, která je zákonem č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, vymezena jako osobní doprava pro cizí potřeby, kterou se zajišťuje přeprava osob včetně jejich zavazadel vozidly určenými k přepravě nejvýše 9 osob včetně řidiče a která není linkovou osobní dopravou, mezinárodní kyvadlovou dopravou nebo příležitostnou osobní silniční dopravou.

V návaznosti na tuto změnu je doplněno uplatňování snížené sazby daně i u zvláštní linkové dopravy vymezené v § 2 odst. 7 písm. b) zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě.

Zvláštní linkovou dopravou se rozumí např. služby poskytnuté přepravcem určité vymezené množině příjemců (určené např. pro zaměstnance konkrétní firmy nebo firem) s vyloučením ostatních osob, která sice jsou poskytovány na určené trase dopravní cesty, přičemž cestující vystupují a nastupují na předem určených zastávkách.

• 50 Vodní hromadná doprava osob a jejich zavazadel

Upozornění: Jen pravidelná podle jízdních řádů , trajekty, přívozy.  Výlet parníkem organizovaný pro školu 21 %)

  Ve slovním popisu vodní hromadné dopravy  se odstraňuje se slovo „pravidelná“ jako údajně nadbytečné.  Pro účely položky „Vodní hromadná doprava osob a jejich zavazadel“ je podstatné vymezení hromadné dopravy tak, jak je uvedeno na konci přílohy č. 2: „Hromadnou (v daném případě vodní) dopravou osob se pro účely daně z přidané hodnoty rozumí přeprava osob po stanovených trasách, kdy cestující nastupují a vystupují na předem určených zastávkách nebo místech podle předem stanovených jízdních řádů, schválených podle zákona č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, ve znění pozdějších předpisů.“

Z toho vyplývá: Nepravidelná vodní doprava osob podléhá sazbě daně 21 %.

55 Ubytovací služby.

Příklad 9: Hotel vybere zálohu na ubytování v prosinci 2023 a zatíží sníženou sazbou daně 10 %.  Po  uskutečnění ubytovací služby leden 2024 vyúčtuje doplatek 12 %.  Pokud vystaví daňový doklad  v prosinci na ubytovací službu v plné hodnotě zatíží plnění sazbou  10% .  Pokud záloha pokryje celou hodnotu služby zůstává druhá sazba 10 %. (Pozor na parkovné u hotelu zde se uplatní sazba 21 % pokud není dle kalkulace  hotelu  součástí ubytovací služby obdobně jako snídaně  a na daňovém dokladu je uvedena  jedna cena).

Příklad 10: Ubytovací služba se snídaní, ve které je i káva

Provozovatel hotelu poskytuje ubytovací služby včetně snídaně, která je v ceně za ubytování. Snídaně sestává z pečiva, sýrů, másla, vajíček, čaje, kávy, slazené limonády. Na celé plnění uplatní sníženou sazbu daně 12 % i když v rámci snídaně je podávána káva. Důvodem je dle metodiky finanční správy že v daném případě představuje poskytnuté stravování vedlejší službu související se službou hlavní, kterým je ubytování.

Příklad 11. Ubytovací služby s polopenzí

Provozovatel hotelu poskytuje ubytovací služby včetně polopenze kalkulované v celkové ceně za ubytování. Podle metodiky finanční správy musí plátce rozdělit základ daně samostatně za ubytování se sníženou sazbou daně 12 %  a samostatné za stravování, které dále rozdělí  podle jednotlivých zdanitelných plnění , například oběd 12 % a nápoje kromě kohoutkové vody v základní sazbě 21 %. V podstatě postupuje podle ustanovení § 36 odst. 9 ZDPHHHH a rozděluje základ daně podle jednotlivých zdanitelných plnění

Zajímavá položka pro provozovatele restaurací bude další položka 56. V případě podávání nápojů v rámci stravovacích služeb (vody z kohoutku) toto vyvolává asociaci na variace podávání piva v restauraci.

56 Stravovací služby s výjimkou podávání nápojů jiných než pitné vody z kohoutku a vybraných nápojů

Již u restaurace McDonaldś a dalších se jeví zbytečná otázka: „Tady, nebo s sebou ?!  neb potraviny jsou ve stejné snížené sazbě daně jako stravovací služba. U stravovací služby se nadále uplatňuje snížená sazba daně. V rámci stravovací služby či služby podávání nápojů se při podávání veškerých nápojů (a to jak alkoholických, tak i nealkoholických) uplatní základní sazba daně, a to bez ohledu na skutečnost, zda jsou nápoje podávány s jídlem, potravinou či samostatně. Výjimkou z pravidla aplikace základní sazby daně je podávání pitné vody dodávané vodovodem (tzv. kohoutkové vody) a podávání vybraných nápojů, u nichž se uplatní snížená sazba daně.

Mezi vybrané nápoje, u nichž se při jejich podávání uplatní snížená sazba pod daně, patří mléko (kravské, kozí apod.) a dále pak tekuté mléčné výrobky vymezené kódem nomenklatury celního sazebníku v kapitole 4. Jedná se například o podmáslí, mléko, jogurtové mléko, kefír či jiná fermentovaná (kysaná) nebo acidofilní mléka. Snížená sazba daně se uplatní též například u našlehaného teplého mléka. Mezi vybrané nápoje dále patří veškeré rostlinné alternativy mléka, kterými jsou například nápoje na bázi sóji (např. sójové mléko), nápoje na bázi ořechů (např. mandlové či kokosové mléko), nápoje na bázi obilovin (např. rýžové či ovesné mléko) a nápoje na bázi semen (např. makové mléko, konopné mléko či sezamové mléko).

A dále: Vybranými nápoji jsou též veškerá mléka, tekuté mléčné výroby a jejich rostlinné alternativy, které obsahují přidaný cukr či jiná sladidla (například mléko s medem, cukrem apod.), ovoce (např. mléčný koktejl s jahodami), ořechy, kakao, čokoládu, koření, rostliny či část rostlin, obiloviny nebo jiné potraviny (například mléčný koktejl se zmrzlinou).

Nutnou podmínkou pro uplatnění snížené sazby daně v případě vybraných nápojů je to, aby tyto nápoje nebyly alkoholickým nápojem ve smyslu zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ve znění pozdějších předpisů, a zároveň, aby si tyto nápoje i po přidání ochucovadel, potravin, jiných nápojů (může se jednat i o jejich kombinaci – např. mléko se zmrzlinou a čajem matcha) zachovaly podstatný charakter mléka, tekutého mléčného výrobku či rostlinné alternativy mléka. Výsledný produkt tak z pohledu kódu nomenklatury celního sazebníku nemusí (ale může) spadat do kapitoly 4 nebo kódů 2202 99 11 a 2202 99 15.

 

 

 Podmínky podávání pitné (kohoutkové vody):

V případě podání tzv. kohoutkové vody se snížená sazba daně uplatní pouze za předpokladu, že není nikterak ochucená (např. šťávou, sirupem, sladidlem, jiným nápojem nebo přidaným ovocem). Například ledová tříšť vyrobená z kohoutkové vody a ochucená sirupem bude v základní sazbě daně.

Samostatně podaná ledová tříšť z kohoutkové vody spadá také pod základní sazbu daně 21 %.

 Podívejme se, co je to pitná voda.

Za pitnou vodu se považuje pouze voda splňující požadavky zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, dodávaná odběratelům vodovodem ( tj. kohoutková voda) popř. její teplá verze podle definice obsažená v příloze č. 2 ZDPH.

Pitnou vodou, u níž se uplatní snížená sazba daně, se tedy rozumí pouze pitná voda dodávaná vodovodem bez jakékoliv další úpravy (z tohoto důvodu byla   zvolena zkratka „kohoutková pitná voda“). Pitná voda dodávaná jiným způsobem (např. balená, z nápojových automatů, ledová tříšť apod.) do přílohy č. 2 a 3 nespadá a podléhá sazbě 21 %.

Pitná voda z nápojového automatu, který je napojen na vnitřní vodovod, podléhá snížené  sazbě daně.

Pitná voda neperlivá z automatů na barely s vodou spadá pod základní sazbu daně.

Takže v restauraci můžeme dostat jako nápoj v 12 % jen vodu z kohoutku. Předpokládám že ve džbánku či skleničce. Co když nám hospodský nalije do sklenice pitnou vodu, kterou nalil z balené neperlivé vody v plastové lahvi? Sice se daňově nic neděje, ale jsme podvedeni, voda z plastové lahve není zdravá.

 

 

 

 

 Aplikaci snížené sazby daně dle zákonodárce nebrání přidání dekorace do/na sklenici s kohoutkovou vodou, příkladně v podobě lístků máty. Ovocná zdoba NA sklenici ponechá vodu ve 12 %.  Když spadne DO sklenice vody, jak budeme posuzovat?

Otázka: Kolik lístků máty ve džbánu s pitnou vodou  způsobí, že se již jedná o ochucenou vodu? 

Otázka: Pokud do džbánu s vodou vhodíme dvě půlky citronu, dojde ke změně chuti a sazby daně?

Metodická informace, kterou očekáváme k této problematice se již dostala k připomínkovému řízení Komoře daňových poradců.   Počkáme na závěry.

  Příklad  11:

Petr, Pavel a Alena si v restauraci objednali:

Petr – oběd a džbánek vody - uplatněna snížená sazba daně 12 %, pak si ještě objednal skleničku Coca coly, ta již byla účtována v sazbě 21 %.

Pavel- oběd a pivo točené (oběd 12 % , pivo 21 %)

Alena- oběd a lahev Birelu (nealko pivo)  -  oběd 12 % pivo 21 %.  Ještě si vezme s sebou řízek s brambory a jednu „dvanáctku“  -  oběd jako potravina s sebou 12 %, pivo  v základní sazbě  21 %.

Co provozovateli restaurace neprojde?  V nabídce menu uvede „vepřo knedlo zelo“ s jedním pivem za cenu 220 Kč včetně DPH.  

Považuje pivo za vedlejší plnění k hlavnímu ?(český strávník vepřo bez piva nechce …???!!!) Bohužel i znalost judikatury o plnění hlavním a vedlejším mu nepomůže.  Základ daně musí hostinský rozdělit dle sazeb daně. Pivo bude účtované v základní sazbě 21 % .

  A jaké problémy čekají kavárny?

Káva v kavárně  bude podávána se sazbou 21 % ať již espreso, nebo  oblíbené capučino.  I kdyby v šálku s kávou byla polovina mléka.

 Ať jde o kávu vypitou v kavárně, nebo v kelímku s sebou vždy bude účtováno 21 %.

 

Produkty rostlinného původu v suchém stavu zařazované do KN 07-12 (typicky káva, čaj či jiné zboží) budou podléhat snížené sazbě DPH 12 %.

Ostatní potraviny jako sirupy, nápoje v prášku, instantní směsi apod. budou podléhat snížené sazbě DPH ve výši 12 %.

Příklady 12 :

Kavárna:

*Nákup kavárníkem zrnkové kávy 12 %.  Podání hotové kávy jako nápoje 21 %.

*Nákup baleného čaje 12 %. Podání čaje  jako nápoje 21 %

*Podání zákusku 12 %, podání kávy k zákusku 21 %

*Nákup sirupů jako příchuť do kávy 12 %. Podání ochucené kávy 21 %

*Nákup nápoje v prášku 12 %. Podání vody s rozpuštěným ovocným práškem 21 %

* Káva v kelímku s sebou …  21 %, zákusek s sebou 12 %

Podání kávy s mlékem (i když je mléko v samostatné konvičce) 21 %

Podání kakaa (v mléce) 12 %

Fitcentra:

* Podávání proteinových nápojů 21 %

*   Podání vody z kohoutku 12 %

*  Podání vody z kohoutku samostatně, případně si dojde sportovec natočit sám vodu z kohoutku a k tomu je mu prodán samostatně proteinový prášek v   snížené sazbě 12 % a sportovec si sám prášek zamíchá.

* Podání mléčného nápoje, do kterého je rozpuštěn proteinový prášek: 12%

Ve snížené sazbě daně 12 % jsou dále služby:

59.14, 90, 91, 93 Poskytnutí oprávnění ke vstupu na představení, do divadel, do cirkusů, do zábavních parků, na koncerty, do muzeí, do zoologických zahrad, do kin, na výstavy a na podobné kulturní události nebo do podobných kulturních zařízení; poskytnutí oprávnění ke vstupu do botanických zahrad, přírodních rezervací a národních parků. 

Příklad 12: Předprodej vstupenek na ples konaný 14.1.2024 ještě do konce roku 2023 bude v sazbě 10 %.

 Na doprodej v lednu 2024 již bude uplatněna sazba 12 %.

77, 85, 91 Půjčování nebo nájem novin, časopisů, periodik, hudebnin a kartografických výrobků, na jejichž dodání se uplatňuje snížená sazba daně, pokud se jedná o veřejné knihovnické a informační nebo další služby poskytované podle knihovního zákona nebo obdobné služby poskytované podle jiného právního předpisu

• 86 Zdravotní péče; Pokud nespadá pod osvobození podle 

  § 58 – Zdravotní služby a dodání zdravotního zboží

• 87 Sociální péče. Pokud nespadá pod § 59 – sociální pomoc

• 88.10, 88.91 Domácí péče o děti, staré, nemocné nebo zdravotně postižené občany.

93.11, 93.12, 93.13, 93.29.11, 93.29.19 Poskytnutí oprávnění ke vstupu na sportovní události; použití krytých i nekrytých sportovních zařízení ke sportovním činnostem; služby související s provozem rekreačních parků a pláží, provoz lyžařských svahů.

Nejedná se o samotně provozovanou sportovní činnost jednotlivci..

 Pozor na ceny vstupenek na sportovní utkání- např. cena včetně parkování, zde  postup podle  § 36/3  ZDPH , kde vedlejší plnění nese daňový osud plnění hlavního, pak by celková cena  vstupenky podléhala  12 %  sazbě daně.  Záleží na kalkulaci ceny vstupenky.

Upozornění na ustanovení § 61 osvobozená plnění bez NNO

Obec, kraj, sportovní oddíl- pokud poskytují služby související se sportem, například vstup do bazénu, pak je plnění osvobozeno. Ale pokud obec založí právnickou osobu ( spol. s r.o.) a tento subjekt  provozuje bazén vstupné  podléhá  snížené sazbě 12 % s NNO. 

Provozovny Fit-center :

 Služby osobního trenéra budou v základní sazbě  21 % .

 Ale záleží, jaké služby jsou ve vstupence zahrnuty , či permanentce , jak je kalkulována cena vstupenky, jak stanoví základ daně ve vazbě na ustanovení §  36 odst. 3  zákona o DPH.

 

Příklad  13 :

Česká firma plátce, provozuje kurzy sebeobrany na Slovensku pro zájemce. Kde se odvádí daň?

Řešení:

Pokud jde o otevřený kurz dle § 10b ZDPH je místo plnění místo konání kurzu. Postup dle slovenského zákona. České dani nepodléhá, a hodnotu plnění plátce  uvede jen na ř. 26 DAP.

Pokud si kurz objedná konkrétní firma registrovaná k DPH na Slovensku, pak se jedná o místo plnění, kde má sídlo příjemce, a přizná daň ve svém slovenském přiznání. Plátce uvede plnění na ř. 21 a do souhrnného hlášení.

V případě že příjemcem služby je např. nezisková organizace se sídlem na Slovensku, pak následuje postup dle § 9 odst. 2 ZDPH a plnění zatíží českou daní .

96.03 Pohřební a související služby mimo pohřebních služeb pro zvířata. 

(Pohřební služba zahrnující v celkové ceně i květiny a další služby, pak  se použije postup ve smyslu  plnění hlavní a vedlejší a  uplatní se také  snížená sazba 12 %)

• 96.04 Služby tureckých lázní, saun, parních lázní a solných jeskyní 

 

ZBOŽÍ - příloha č. 3

Upozornění:  snížené sazbě daně podléhá zboží, které odpovídá kódu nomenklatury  celního sazebníku (znění platné k 1. lednu 2018) a současně výslovně uvedenému slovnímu popisu k tomuto kódu v textové části přílohy.

 

 

 

Snížená sazba daně u zboží 12 %  

• 01-05, 07-23, 25- Potraviny; krmiva pro zvířata; živá zvířata,

 (nikoliv ze zverimexu ,ale k jídlu)  ,, semena, rostliny a přísady, obvykle určené k přípravě potravin; výrobky obvykle používané jako doplněk nebo náhražka potravin. Mimo nápojů a vody; to neplatí na vybrané nápoje.   

V této položce jde o potraviny prodávané v obchodech (kamenných nebo dodané skrze objednávku v e-shopu) + jídlo, které je prodávané v restauracích, stáncích, cukrárnách s sebou (tj. nejedná se o službu stravovací která je též ve snížené sazbě 12 % ale dle přílohy č. 2)).

 Tekuté mléčné výrobky zařazené do kódu nomenklatury 04 - snížená sazba daně 12 % jako u potravin.

 Prodeje zboží z automatů:

Balená voda 21 %, sušenky 12 %, plátce si musí připravit  na vykazování  tržeb pro účely ZDPH a zajistit si  SW vybavení a správnou evidenci pro účely zákona o DPH.

2201 Pitná voda.  (Zde jako zboží nikoliv v rámci stravovací služby viz. P2)

Ale voda dodávaná jako balená podléhá základní sazbě 21 %. Stejně jako i kojenecká balená voda.

• 0601, 0602 Živé dřeviny a jiné rostliny; cibule, kořeny

a podobné.

• 07-12 Rostliny a semena (Například v kódu 10 jsou obiloviny – zde si plátce může zvolit při dodání režim přenesení daňové povinnosti na kupujícího pokud splní podmínky  §  92a ZDPH Nařízení vlády)

• 28-30 Sorbit pro diabetiky, aspartam, sacharin a jeho soli,

antibiotika, farmaceutické výrobky - jen určené pro zdravotní

služby, prevenci nemocí a léčbu pro humánní lékařské účely;

radiofarmaka, očkovací látky, léky, kontrastní prostředky pro

rentgenová vyšetření, diagnostické reagencie určené k podávání

pacientům, chemické antikoncepční přípravky na hormonálním

základě - určené pro zdravotní a veterinární služby, prevenci

nemocí a léčbu pro humánní a veterinární lékařské účely.

01-96 Zdravotnické prostředky nebo příslušenství zdravotnických prostředků  ( viz celý obsah v příloze P3 k zákonu)

V rámci nové úpravy dochází v příloze č. 3 k rozšíření okruhu zdravotnických prostředků, na které se uplatňuje snížená sazba daně. Sníženou sazbu daně lze i nadále uplatnit u zdravotnických prostředků, které jsou vymezeny s odkazem na příslušné právní předpisyv oblasti zdravotnictví ve slovním popisu ke kódu 01–96.

Sníženou sazbu daně lze také nově uplatnit v případě zdravotnických prostředků určených pro jedno použití a taktéž v případě diagnostických zdravotnických prostředků in vitro pro jedno použití. Dále se jedná o rozšíření o malé přístroje, zařízení a další výrobky z kapitoly KN 90, které jsou v rámci slovního popisu detailně v příloze č. 3 vymezeny. Přístroje na měření tlaku krve zařazované do KN 9018 9010 podléhají nadále základní sazbě daně vzhledem k tomu, že nejsou zařazovány do KN 9026.

Příklad 14:

Veterinární lékař ošetří pejska a v rámci léčby přidá na doléčení příslušný lék. Tato služba bude v 21 % sazbě daně. Pokud by však veterinární lékař dodal mimo léčbu zájemci nějaký lék či mast pro zvíře, pak použije sníženou sazbu daně 12 %.

 

4902 90, 8523 - snížená sazba 12 % na :  Noviny, časopisy a periodika, včetně zvukového záznamu přednesu jejich obsahu, pokud nejde o zboží s reklamou nad 50%  a nejde převážně o záznam hudby.

Periodicita vydávání je bez dopadu na sazbu daně.

Původně vláda uvažovala o paradoxního návrhu, že pouze noviny, časopisy a periodika vydávaná 3x týdně měla být ve snížené sazbě daně 12 %. Na štěstí od tohoto návrhu upustila.

 Příloha k časopisu: (například televizní program, vzor krému, vůně) obsažená jako nedílná součást novin či časopisu, podléhá stejnému daňovému režimu jako plnění hlavní, tj. dodání dané tiskoviny.

• Ostatní tiskoviny, které byly společně s novinami, časopisy a periodiky ve druhé snížené sazbě daně se převážně přesouvají do plnění osvobozených od daně s nárokem na odpočet daně podle § 71i.

• 90 Ortopedické pomůcky a přístroje…

• 48, 64, 66, 84, 85, 87, 90, 91 Zboží pro osobní používání nemocnými nebo zdravotně postiženými k léčení nemoci…

• 94 Dětské sedačky do automobilů.

 

A kdy se ještě uplatní základní sazba daně od 1.1.2024?

• 0601, 0602 dodání řezaných květin a dekorativního listoví,

( ALE: květiny a dřeviny v květináči  budou v sazbě 12 %,  samotný květináč podléhá sazbě 21 %).

• 4401 dodání palivového dřeva.

Jakéhokoliv. Cílem této změny sazby daně, která spočívá v převedení palivového dříví do základní sazby daně, je sjednotit sazbu daně u všech paliv, neboť pouze palivové dříví mělo výjimku v podobě snížené sazby daně.

Postup při vyúčtování záloh v případě změny sazeb daně

Postupuje se stále podle ustanovení § 37a ZDPH.

 Přechodné ustanovení u plnění osvobozených od daně podle § 63  ZDPH  stanoví postup  při vypořádání zálohy  podle § 37a.

Přeplatek se vrací vždy v původní sazbě daně.  Doplatek již podléhá nové sazbě daně platné ke dni vyúčtování doplatku.

 

Příklad 15: Plátce prodejna květin vydá v prosinci 2023 jednoúčelový poukaz na  řezané květiny v hodnotě 500 Kč a 15%  DPH 75 Kč.   Plátce 75  Kč DPH odvede, kupující si uplatní 75 Kč  odpočtu daně v sazbě  15%.

Květiny budou dodány držiteli poukazu v lednu 2024 bez zpětné změny DPH.

 

 

 

 Příklad 16:

Soukromá osoba pan Nový zaplatil zálohu na rekonstrukci svého rodinného domu v listopadu 2023 ve výši 200 000 Kč a 15 % DPH. Celkem 230 000 Kč.  Celková smluvní hodnota rekonstrukce byla stanovena na 600 000 Kč plus platná sazba daně.

Rekonstrukce byla dokončena v květnu 2024. 

V případě doplatku 400 000 Kč, bude doplatek zdaněn 12 % sazbou daně, tedy celkem 448 000 Kč.

Daňový doklad:  základ daně  600 000 Kč     15 %  90 000 Kč DPH

Odečet zálohy                          -  200 000 Kč    15%  -30 000 Kč DPH

Doplatek  2024                          +400 000 Kč    12%  48 000 Kč DPH

V daňovém přiznání uvede plátce  na ř. 2 . V KH v oddílu A4  

Pokud by nastala situace, že v rámci rekonstrukce rodinného domu by nebyla splněna část dohodnutého díla a vznikl přeplatek ze zálohy, například 50 000 Kč, na daňovém dokladu by plátce uvedl:

Základ daně celkem:   150 000 Kč  15% DPH     22 500 Kč

Odečet zálohy          -  200 000 Kč 15% DPH     30 000 Kč

Přeplatek                    - 50 000 Kč  15% DPH  -  7 500 Kč  (57 500 vráceno  panu Novému)

Příklad 17 :

Pan Nový platil v roce 2023 zálohy na vodu, vodné a stočné ve druhé snížené sazbě daně 10 % :

 Za období 1-12/2023 zaplatil  12x  2 000 Kč tj. 24 000 Kč plus 10% sazba 2 400 Kč.  Odečet vody proveden 10.1.2024

Možné situace:

  1. Spotřeba činila 20 000 Kč bez DPH , vyúčtováním je přeplatek 4 000 Kč plus původní sazba daně 10 % tj. 400 Kč, celkem 4 400 Kč.
  2. Spotřeba činí 30 000 Kč bez DPH. Vyúčtováním je doplatek

 6 000 Kč plus 12 % DPH 720 Kč, celkem 6 720 Kč

Vyplatilo se provést samoodečet k 31.12.2023 a vyúčtování by  bylo v původní sazbě daně.

Příklad 18:

Soukromá osoba pan Nový zaplatil zálohu na rekonstrukci svého rodinného domu v listopadu 2023 ve výši 200 000 Kč a 15 % DPH Celkem 230 000 Kč.  Celková smluvní hodnota rekonstrukce byla stanovena na 600 000 Kč plus platná sazba daně.

Rekonstrukce byla dokončena v květnu 2024. 

V případě doplatku 400 000 Kč, bude doplatek zdaněn 12 % sazbou daně, tedy celkem 448 000 Kč.

Daňový doklad:  základ daně  600 000 Kč     15 %  90 000 Kč DPH

Odečet zálohy                          -  200 000 Kč    15%  -30 000 Kč DPH

Doplatek  2024                          +400 000 Kč    12%  48 000 Kč DPH

  Pokud by nastala situace, že v rámci rekonstrukce rodinného domu by nebyla splněna část dohodnutého díla a vznikl přeplatek ze zálohy, například 50 000 Kč ,na daňovém dokladu by plátce uvedl:

Základ daně celkem  150 000 Kč  15% DPH     22 500 Kč

Odečet zálohy          - 200 000 Kč 15% DPH     30 000 Kč

Přeplatek                    - 50 000 Kč  15% DPH  -  7 500 Kč  (57 500 vráceno  panu Novému , nejedná se o dobropis ale o přeplatek ze

Dopad změn do dalších ustanovení ZDPH  § 42 a § 43)

* Při opravě základu daně podle § 42 zákona o DPH je třeba použít sazbu daně, který platila ke dni povinnosti přiznat daň u původního plnění (§ 42/7).  Oprava základu daně se uvádí do běžného zdaňovacího období.

• Pozor na opravu základu daně v roce 2024 u zdanitelných plnění, která se uskutečnila v roce 2023 (Uplatní se původní sazba, původní kurz )

• Obdobné pravidlo platí i pro případnou opravu výše daně podle § 43 zákona o DPH (§ 43/3).  Oprava sazby daně, případně plnění mělo být osvobozeno od daně atd…. Zde oprava vždy v dodatečném přiznání za období, ve kterém došlo k chybnému stanovení daně.

• Záloha přijatá do konce roku 2023 u vybraných plnění dle příloh k zákonu se zdaní sazbou 10 % nebo 15 % a doplatek za zdanitelné plnění uskutečněné po 1. 1. 2024 se zdaní sazbou 12 % a plátce uvede na ř. 2 DAP.

 A na závěr, v jakých „přílepcích“ hledáme další novelovaná ustanovení ZDPH?

 Sněmovní tisky a ustanovení která se v zákoně o DPH mění   

372 – Insolvenční zákon …. Změny v ZDPH v § 42, 45, 46,110zm

1009 – Stavební zákon ……. Změny  v ZDPH v § 48,56,56a

432  – Zákon o provozu vozidel… upřesní definice   v § 4 a v § 80 ZDPH : V § 4 odst. 4 písm. f) se slova "technickém osvědčení4) nebo technickém průkazu" nahrazují slovy "registru silničních  vozidel“

2. V § 80 odst. 7 se slova "technického průkazu" nahrazují slovy "osvědčení o registraci vozidla".

911 -  Zákon o sociálně-právní ochraně dětí …  § 48 ZDPH

361 -  Zákon o veřejných dražbách ….. § 21 ZDPH

385 – Evidence přeshraničních plateb….  „ doplnění hlavy V, díl 4. ‚( §§ 110zz, 110zzj) ZDPH

487 – Energetický zákon … v § 21 ZDPH