MŮJ  BLOG

Do kdy budeme čekat na konečné zákonné úpravy u DPP?

 

V současné době by se  měla připravovat další novela zákona,  ( viz:  „ přílepek k úplně jinému zákonu „  sněmovní tisk č. 570 ) která by účinnost červencové změny pojištění dohodářů mohla odsunout až na 1. ledna 2025. „Zároveň pokud návrh projde legislativním procesem, pak by mohlo od 1. ledna 2025 platit i pravidlo, že kdo přihlásí svého dohodáře na České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) jako první, nebude za něj do stanovené hranice odvádět pojištění.“ 

V rámci projednávání novely zákona o investičních společnostech a investičních fondech bude projednáván také pozměňovací návrh poslance Jurečky, který sice zachovává oznamovací povinnost  všech dohod o provedení práce od 1.7.2024, ale ruší kumulativní limit příjmů z dohod o provedení  práce od všech zaměstnavatelů. Až do konce letošního roku by podle uvedeného pozměňovacího  návrhu byly odvody z dohod o provedení práce nezměněny – tj. až do 31.12.2024 by se uplatňoval

stávající limit 10 tis. Kč. Od 1.1.2025 by podle pozměňovacího návrhu byly odvody pojistného z dohod o provedení práce upraveny koncepčně jiným způsobem.

Důvod přílepku:

„Podnikatelé a daňoví poradci po přijetí konsolidačního balíčku se zásadními úpravami uzavírání dohod o provedení práce (DPP) dávali najevo, že současný model by nebyl v praxi úplně funkční,“. Jemně řečeno.

Odloží se změny až na leden 2025?

 

 

 

 

Co nám přinesl konsolidační balíček č. 349/2023 Sb. 

v části 36

novela zákona o DPH od 1.1.2024 v oblasti změn sazeb daně?

 

  Zcela jistě ne vždy pochopitelné přeřazování služeb a zboží z přílohy do přílohy k zákonu a ze sazby do jiné sazby.

 Zrušeny přílohy P2a, P3a , nahrazeny přílohami  P2 a P3.

Nově platí sjednocená snížená sazba daně 12 % na vybraná plnění.

Příloha P2 obsahuje seznam služeb ve snížené sazbě daně 12% a

Příloha   P3 seznam zboží ve snížené sazbě daně 12 %.

Upozorním na tomto místě jen na některá kontroverzní ustanovení k sazbám daně.

Zcela jistě ne vždy pochopíme, proč má pitná voda v rámci stravovacích služeb zas tolik možností, kdy provozovatel restaurace  se bude rozhodovat zda uplatní sazbu 12 % a nebo  21 %.?

 Je to plnohodnotný nástupce tragikomického posuzování piva v restauraci? Zcela jistě.

V rámci stravovací služby (která je ve 12 %) lze podat také v sazbě 12% jen pitnou vodu z kohoutku a některé vybrané nápoje.

Jaké to jsou vybrané nápoje?  Podívejte do zákona, nebo je objasněno na mých webinářích, případně v ikoně „ Články a novinky“  – ve zkrácené verzi.

U stravovacích služeb již odpadá otázka: „tady nebo s sebou?“

 ….. Za pitnou vodu se považuje pouze voda splňující požadavky zákona č. 258/2000Sb. , o ochraně veřejného zdraví, dodávaná odběratelům vodovodem ( tj. kohoutková voda) popř. její teplá verze podle definice obsažená v příloze č. 2 ZDPH

Takže v restauraci můžeme dostat jako nápoj v 12 % jen vodu z kohoutku? Předpokládám že ve džbánku či skleničce. Co když nám hospodský nalije do sklenice pitnou vodu, kterou nalil z balené neperlivé vody v plastové lahvi? Sice se daňově nic neděje, ale jsme podvedeni, voda z plastové lahve není zdravá.

  Aplikaci snížené sazby daně nebrání přidání dekorace na sklenici s kohoutkovou vodou, příkladně v podobě kousku citronu jako ozdoba, či lístků máty. Otázkou je zda vhození kousku citronu do sklenice vody, změním její  chuť a  daňové určení z hlediska ZDPH.

Kolik lístků máty ve džbánu s kohoutkovou vodou ještě neovlivní chuť vody??   Objasní zákonodárce v informaci ???   A kdy???

Ptám se proč je balená kojenecká voda v sazbě základní 21%?

Příklad 1:

  Podání pitné vody v rámci stravovací služby – 12 %, pokud k  samostatné sklenici je k pitné vodě samostatně   podán  sirup  ( v podobě  například jak známe malá mlíčka ke kávě, voda zůstává ve 12 % - snad)   

Podaná voda již oslazená sirupem bude v sazbě 21 %.

Příklad 2:

Petr, Pavel a Alena si v restauraci objednali:

Petr – oběd a džbánek vody   .. vše 12 %, pak si ještě objednal skleničku Coca coly, ta již byla v sazbě 21 %.

Pavel- oběd a pivo točené  ( oběd 12% , pivo 21 %)

Alena- oběd a lahev Birelu – nealko pivo .. oběd 12 % pivo 21 %

             Ještě si vezme s sebou řízek s brambory a jednu „dvanáctku“ .. oběd jako potravina s sebou 12 %, pivo  v základní sazbě  21 %.

 

 

Co provozovateli restaurace neprojde?  V nabídce menu uvede „vepřo knedlo zelo“ s jedním pivem za cenu 220 Kč.

Považuje pivo za vedlejší plnění k hlavnímu (český strávník vepřo bez piva nechce …???!!!) ….  To mu neprojde… Pivo 21 %.

 

A co káva ?

Káva v kavárně  bude podávána se sazbou 21 % ať již espreso, nebo  oblíbené capučino.  I kdyby v šálku s kávou byla polovina mléka

 (mléko jako vybraný nápoj je v 12 %) tak stejně bude tato káva v sazbě 21 %. Ať jde o kávu vypitou v kavárně, nebo v kalíšku s sebou.

Jak řešit, když si objednám kávu espreso a k tomu malou skleničku mléka do kávy???

Příklady 3:

Kavárna:

*Nákup kavárníkem zrnkové kávy 12 %.  Podání hotové kávy jako nápoje 21 %.

*Nákup baleného čaje 12 %. Podání čaje 21 %

*Podání zákusku: 12 %, podání kávy k zákusku 21 %

*Nákup sirupů jako příchuť do kávy 12 %. Podání ochucené kávy 21 %

*Nákup nápoje v prášku 12 %. Podání vody s rozpuštěným ovocným práškem 21 %

* Káva v kelímku s sebou …  21 %, zákusek s sebou 12%

Podání kávy s mlékem (i když je mléko v samostatné konvičce) 21 %

Podání kakaa (v mléce) 12 %

 

Fitko: Podávání proteinových nápojů 21 %

           Podání vody z kohoutku 12 %

           Podání vody z kohoutku samostatně, případně si dojde sportovec natočit sám vodu z kohoutku a k tomu je mu prodán samostatně proteinový prášek 12 % a  sportovec si sám prášek 

           Podání mléčného nápoje, do kterého je rozpuštěn proteinový prášek: 12%

Co tohle dalo práce vládě vymyslet.

Stejně komická situace byla v průběhu projednávání konsolidačního balíčku u sazby daně u kódu nomenklatury celního sazebníku

 4902 90, 8523 - snížená sazba 12 % na :  Noviny, časopisy a periodika, včetně zvukového záznamu přednesu jejich obsahu, pokud nejde o zboží s reklamou nad 50%  a nejde převážně o záznam hudby, – periodicita vydávání   je bez dopadu na sazbu daně.….

 Ale jak dlouhé bylo projednávání podmínek pro zařazení těchto tiskovin do snížené sazby daně 12 %.

 Proč?  Vláda od původního paradoxního návrhu, že pouze noviny, časopisy a periodika vydávaná 3x týdně měla být ve snížené sazbě daně 12 %, jinak ostatní zařadit do   základní sazby 21 % , nakonec ustoupila . (Kolik času zabralo projednávání takového nesmyslu na náš účet ?)  

Můj názor?  Vláda nechce, neumí ,řešit závažné záležitosti ekonomiky naší země a daňového systému, tudíž se baví naprostými margináliemi ,aby  vůbec něco konala.

Také soustřeďte svoji pozornost na nové ustanovení ZDPH o osvobození od daně u dodání knih definovaných v novém ustanovení § 71i ZDPH!!

 § 71i - Osvobození od daně při dodání knihy a poskytnutí obdobné služby.

Pokud chcete vědět víc a komplexně o změnách v sazbách daně, navštivte moje webináře.

A jak to bude s pořizováním vybraných osobních automobilů, kdy od 1.1.2024 je omezen NNO jen do výše 420 000 Kč?

Objasníme v ikoně články a novinky.   Ale opět jsou v dikci zákona, a hlavně přechodných ustanoveních nejasnosti a očekáváme příslušné informace GFŘ.  Pokud vyjdou, včas je okomentuji na příkladech.

Rozhodně tahle úprava vyvolala vyprodání dražších automobilů u některých prodejců  luxusních automobilů v průběhu prosince. Sklady jsou prázdné. Prodejci spokojeni.

 A na závěr upozorním, že ne všechny změny zákona o DPH s účinností od ledna 2024 naleznete jen v části 36 konsolidačního baličku kde je  novela zákona o DPH, ale opět v přílepcích k jiným zákonům.  Opět tento nešvar pokračuje.

Seznámím s touto problematikou na webinářích a zmíním  krátce v článku k novele ZDPH.